Fall Muffins| Κεκάκια με σπιτική σάλτσα μήλου και κανέλα


Υλικά για 20 κεκάκια 

  • 1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα φαρίνα
  • 1 κ.τ.γ. κανέλα
  • 2 κ.τ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.τ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κούπα σάλτσα μήλου*
  • 1 μήλο ψιλοκομμένο σε κυβάκια
  • ¾ καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.τ.γ. απόσταγμα βανίλιας
  • ½ κούπα φυτικό γάλα
  • Τριμμένα καρύδια για γαρνίρισμα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C και στρώνουμε ταψάκια για μάφινς με αντικολλητικά χαρτάκια.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε  τα στεγνά μας υλικά, δηλαδή αλεύρι, κανέλα, μπέικιν πάουντερ, και μαγειρική σόδα. Σε άλλο μπολ, αναμειγνύουμε τη σάλτσα μήλου και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το γάλα και τη βανίλια. Ανακατεύουμε και έπειτα αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το στεγνό μας μίγμα. Αφού γίνει ένα ομοιογενές μίγμα, ρίχνουμε μέσα και το ψιλοκομμένο μήλο.

Γεμίζουμε τις φόρμες μας  (όχι μέχρι επάνω, περίπου στο μισό) και πασπαλίζουμε από πάνω με το τριμμένο καρύδι.

Τα ψήνουμε για 20 - 22 λεπτά, τεστάρουμε πάντα με μία οδοντογλυφίδα να μην έχει μείνει υγρό το κέντρο τους και να έχουν ψηθεί. Τα αφήνουμε να κρυώσουν 5-10 λεπτά πριν τα μετακινήσουμε από τις φόρμες. 

*Συνταγή για σάλτσα μήλου 

Υλικά για 2 κούπες περίπου 

4 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια 

1 κούπα νερό 

1/2 κούπα ζάχαρη (εξαρτάται πόσο γλυκά είναι τα μήλα)

1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 

1 κ.τ.σ. χυμό λεμόνι 

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει το μίγμα μας για περίπου 15 λεπτά ανακατεύοντας που και που. Θα το καταλάβετε πως είναι έτοιμο μόλις έχουν μαλακώσει τα μήλα. Κατεβάζουμε από το μάτι της κουζίνας, και εδώ έχουμε δύο επιλογές: Αν θέλετε η σάλτσα να είναι εντελώς πουρές θα την περάσετε από το μπλέντερ, αλλιώς μπορείτε να πολτοποιήσετε τα μήλα χρησιμοποιώντας το εργαλείο για τον πουρέ πατάτας. 

Η σάλτσα μήλου αποθηκεύεται σε γυάλινο βάζο όπως η μαρμελάδα, και συντηρείται στο ψυγείο για 10 μέρες. 

Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε πολλές συνταγές, εγώ προτιμώ να αντικαθιστώ με αυτήν το λάδι ή το βούτυρο σε κέικ και μάφινς. 

Enjoy! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι συνταγές που αγαπήσατε