Λινγκουίνι με λαχανικά και άσπρη σάλτσα


Υλικά:
1 πακέτο λινγκουίνι
1 μέτριο κολοκύθι
2 καρότα
5 ή 6 μικρά ραπανάκια
λίγο φινόκιο
400γρ μανιτάρια φρέσκα
1 κρεμμύδι
1 κρέμα γάλακτος σόγιας
αλάτι
πιπέρι άσπρο
ελαιόλαδο


Διαδικασία για τη σάλτσα
----------------
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε για 2-3 ' τα καρότα και το κολοκύθι, αφού τα έχουμε κόψει σε ψιλά μπαστουνάκια. Στη συνέχεια, σε ένα άλλο κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το φινόκιο, τα ραπανάκια και τα μανιτάρια μέχρι να αρχίσουν να πανιάζουν.

Αφού τσιγαριστούν προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Προσθέτουμε τα καρότα, το κολοκύθι και τα αφήνουμε για ένα λεπτό πάνω στη φωτιά. Καλή όρεξη!

υγ. Ευχαριστώ τη Γωγώ για τη συνταγή και που με άφησε να φάω όχι ένα αλλά δύο πιάτα από την υπέροχη μακαρονάδα της. . . !





Κολοκυθοκεφτέδες


Μία πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή, ιδανική για τις καλοκαιρινές νύχτες! Ειδικά αν τους συνοδέψετε με μία πράσινη σαλάτα και κρασάκι....ιδανικά!

Υλικά (για 15 μέτριους κολοκυθοκεφτέδες)
2 κολοκυθάκια
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
1 καρότο τριμμένο
μαϊντανό
δυόσμο
αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Πλένουμε τα κολοκύθια, τα τρίβουμε και τα βάζουμε στο τρυπητό με μια κουταλιά αλάτι να στραγγίσουν όσο γίνεται περισσότερο. Σε ένα μπολ, βάζουμε τα κολοκύθια, προσθέτουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, τα κρεμμύδια, το καρότο, αλάτι πιπέρι και όσο αλεύρι χρειάζεται ώστε το μίγμα να γίνει ένας χυλός πυκνός.

Με ένα κουτάλι της σούπας, παίρνουμε το μίγμα και το τηγανίζουμε κουταλιά-κουταλιά σε ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν οι κολοκυθοκεφτέδες και να γίνουν τραγανιστοί.

Καλή όρεξη!

Βαρβάρα (Θράκης)


ΥΛΙΚΑ
Μισό κιλό σιτάρι
2.5 λίτρα ζεστό νερό
1 κούπα ζάχαρη
4 κουταλιές αλεύρι καβουρντισμένο ή νισεστέ
200γρ σταφίδες ξανθές
300γρ σουσάμι
300γρ καρύδια
300γρ αμύγδαλα λευκά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένετε το σιτάρι και το βάζετε από βραδύς σε ζεστό νερό να φουσκώσει. Την επόμενη το βράζετε με το ίδιο νερό μέχρι να σκάσει το σιτάρι και να χυλώσει το ζουμί. Το στραγγίζετε και μετράτε τον χυλό. Πρέπει να είναι 7 κούπες. Ρίχνετε και 1 κούπα βρασμένο σιτάρι και το αφήνετε να πάρει μια βράση. Καβουρντίζετε το αλεύρι στο τηγάνι και αφού κρυώσει το διαλύετε σε λίγο νερό και το ρίχνετε στο χυλό. Προσθέτετε την ζάχαρη, σπάτε στο γουδί το σουσάμι, χοντροκόβετε τα καρύδια και τα αμύγδαλα και τα ρίχνετε στο χυλό και ανακατεύετε να πάρουν μια βράση. Ο χυλός να μην είναι ούτε πολύ πηχτός, ούτε πολύ αραιός. Σερβίρετε σε μπολάκια και πασπαλίζετε με σουσάμι, καρύδια και κανέλα.

Κολοκυθομπουρέκια



(φωτό: foxy vegan)

Υλικά:

  • 1 1/2 κολοκύθι κίτρινο βρασμένο και στραγγισμένο
  • 1/3 της κούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 1/2 κούπας καρύδια
  • 1 πακέτο σφολιατίνια στρογγυλά
Φτιάχνουμε ένα μίγμα με όλα τα υλικά και γεμίζουμε τα σφολιατίνια. Βρέχουμε τις άκρες τους και τα κολλάμε. Τα ψήνουμε για ένα 20λεπτο το πολύ μέχρι να ροδίσουν σε φούρνο 180C βαθμούς. Από πάνω πασπαλίζουμε ζάχαρη άχνη και κανέλα...

από τη συλλογή της μαμάς-Μίνας

Ντοματοκεφτέδες



Υλικά
3 μεγάλες ντομάτες γινωμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κούπα αλεύρι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. ρίγανη ή δυόσμο
λίγο λάδι για το τηγάνι
αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες :
1. Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση. Αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε πολύ μικρά κομματάκια στον τρίφτη. Αδειάζουμε το μίγμα από τις ντομάτες σε ένα ψιλό τρυπητό και το αφήνουμε να στραγγίξει τα υγρά για μια ώρα. 

2. Αδειάζουμε τις ντομάτες σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Το μίγμα πρέπει να είναι πηχτό. Αν όχι, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Δεν βάζουμε λάδι. 

3. Ρίχνουμε το λάδι σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι έως ότου να ζεσταθεί πολύ καλά. Παίρνουμε κουταλιά κουταλιά το μίγμα και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε ώσπου να ροδοκοκκινήσουν και σερβίρουμε αμέσως.

Πίτα με πράσσο και πιπεριές φλωρίνης



Υλικά
1 πακέτο έτοιμα φύλλα για πίτα

Γέμιση:
600 γρ. πράσσα σε ροδέλες
1/2 κιλό πιπεριές φλωρίνης ψημένες και κομμένες σε κομμάτια
1 πακέτο φύλλα κρούστας
μαϊντανό
μπούκοβο
1/2 κούπα λάδι
αλάτι
πιπέρι κόκκινο

Σωτάρουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση στην κατσαρόλα να μαλακώσουν. Στρώνουμε στο ταψί τα μισά φύλλα κρούστας του πακέτου (περίπου 7-8 φύλλα). Τα λαδώνουμε και ρίχνουμε πάνω το μίγμα. Από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα, τα ραντίζουμε με λίγο νερό, χαράσσουμε ελαφρά και ψήνουμε στους 180C για 1 ώρα περίπου. 

Χαλβάς Σιμιγδάλι με επικάλυψη σοκολάτας


Υλικά
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
Ξύσμα από δυο μέτρια λεμόνια
2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού μαύρη ζάχαρη
4 ποτήρια νερό

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι (μεγάλο νούμερο) και το θερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεστάνει το λάδι, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύομαι με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το σιμιγδάλι να γίνει ξανθοκόκκινο και μετά το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Βάζουμε σε μια χύτρα τη ζάχαρη, το νερό και το βάζουμε στη φωτιά να γίνει σιρόπι αφού βράσει λίγο, προσθέτουμε και το ξύσμα λεμονιού.

Όταν δούμε ότι το σιρόπι μας κοντεύει να δέσει, ρίχνουμε μέσα λίγο-λίγο το μίγμα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μίγμα να πήξει. Στη συνεχεία κατεβάζουμε το μίγμα του χαλβά από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει αφού βέβαια κατά διαστήματα το ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα. Αφού κρυώσει βάζουμε το χαλβά σε μια φόρμα ζελέ να πάρει σχήμα και είναι έτοιμος για σερβίρισμα. Προαιρετικά μπορούμε να περιχύσουμε με λιωμένη κουβερτούρα και να γαρνίρουμε με δαμάσκηνα και κανέλα.

Μουσακάς



Υλικά
2 κιλά μελιτζάνες
τριμμένη φρυγανιά

πουρέ από 1/2 κιλό πατάτες

Για τη "σάλτσα":
800 γρ μανιτάρια ψιλοκομμένα
1/4 της κούπας ελαιόλαδο
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια 
1-2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
αλάτι - πιπέρι
2 κ.τ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Κόβουμε φέτες χονδρές τις μελιτζάνες, αλατίζουμε, αφήνουμε 2 ώρες και μετά ξεπλένουμε και στίβουμε. Τις τηγανίζουμε σε σπορέλαιο, τις απλώνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το πολύ λάδι.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σωτάρουμε τα μανιτάρια σε 1/4 κούπα λάδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για δυο - τρία λεπτά. Ρίχνουμε μέσα τα ντοματάκια, τον πελτέ, τον μαϊντανό, και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να χυλώσει και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Λαδώνουμε ένα πυρέξ, και στρώνουμε τριμμένη φρυγανιά, από πάνω τις μισές φέτες μελιτζάνας και μετά ρίχνουμε τη "σάλτσα" που έχουμε ετοιμάσει. Από πάνω άλλη μία στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες, και τέλος αδειάζουμε τον πουρέ πατάτας ως μπεσαμέλ.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.

Η βίγκαν παραλλαγή ήταν ιδέα της μαμάς-Μίνας.

Οι συνταγές που αγαπήσατε