Κυριακή, 30 Μαΐου 2010

Μεθυσμένη Κινόα με Μπρόκολο και Κάσιους

Η κινόα είναι δημητριακό πλούσιο σε πρωτεΐνες , φυτικές ίνες, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο. Μαγειρεύεται σαν το ρύζι. Το παρακάτω πιάτο είναι πάρα πολύ απλό στην προετοιμασία και στα υλικά αλλά πολύ γευστικό.


Υλικά για 2 άτομα
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1/2 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κούπα ζωμό λαχανικών
  • 2 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2 κούπα κινόα (ξεπλυμένη για να μην πικρίζει)
  • 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι 
  • 1 κούπα μπρόκολο, κομμένο σε μπουκίτσες
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κούπα ωμά κάσιους
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέσα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και σωτάρουμε κρεμμύδι και σκόρδο για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, το κρασί και το χυμό λεμονιού και τα φέρνουμε σε βράση. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το κινόα και το αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά αφού κλείσουμε με το καπάκι. Προσθέτουμε το μπρόκολο από πάνω και αφήνουμε πάνω στη φωτιά για 5 ακόμη λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα κάσιους και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το τριμμένο πιπέρι και είναι έτοιμο!

Τρίτη, 18 Μαΐου 2010

Σούπα από ψητά σπαράγγια

Επειδή αυτήν την εποχή έχουμε πάρα πολλά σπαράγγια, αποφάσισα να δοκιμάσω μία καινούργια συνταγή γιατί βαρέθηκα συνέχεια να τα σωτάρω με ελαιόλαδο και σκόρδο (γίνονται πεντανόστιμα, αλλά τα βαρέθηκα). Έτσι έφτιαξα την παρακάτω συνταγή από το μπλογκ http://blog.fatfreevegan.com:




Υλικά για 4 μερίδες

Περίπου 900 γραμμάρια σπαράγγια (κόβουμε τις σκληρές άκρες)
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένο
1/2 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κούπες χλιαρό ζωμό λαχανικών
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας κάσιους ή 1 κουτ. της σούπας βούτυρο από κάσιους
1/8 κ.τ.γ. άσπρο πιπέρι
αλάτι
ξύσμα μισού λεμονιού ή πορτοκαλιού

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230C. Τοποθετούμε τα σπαράγγια μέσα σε ταψάκι (κατά προτίμηση αντικολλητικό). Ψήνουμε για 10 λεπτά. Γυρνάμε τα σπαράγγια και ρίχνουμε από πάνω το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι τα σπαράγγια να μαλακώσουν. Αν δούμε ότι αρχίζουν και σκουραίνουν, τα βγάζουμε από το φούρνο. (Σημαντικό: Αυτές οι οδηγίες είναι για χοντρούτσικα σπαράγγια. Για λεπτά σπαράγγια ξεκινήστε με 6 λεπτά ψησίματος, γυρίστε και προσθέστε κρεμμύδι και σκόρδο και ξανατσεκάρετε σε άλλα 5 λεπτά.)

Ενώ ψήνονται τα σπαράγγια, χτυπήστε στο μπλέντερ 1/2 κούπα ζωμού μαζί με τα κάσιους και το πιπέρι μέχρι να αναμειχθούν καλά και να λιώσουν τελείως τα κάσιους.

Μόλις είναι έτοιμα τα σπαράγγια, διαλέξτε μερικές από τις πιο εμφανίσιμες κορφούλες, και κρατήστε τες για γαρνιτούρα. Κόψτε τα σπαράγγια σε μικρά κομμάτια και ρίξτε τα μαζί με τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο μπλέντερ, μαζί με τον υπόλοιπο ζωμό. Χτυπήστε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει τελείως βελούδινη η σούπα. Προσθέστε αλάτι -ανάλογα με τα γούστα).

Αδειάστε μέσα σε μπωλάκια και γαρνίρετε με το ξύσμα και τις κορφούλες.

---Γίνεται καταπληκτική!!! yum

http://blog.fatfreevegan.com/2010/05/roasted-asparagus-soup.html