Χρειαζόμαστε:
2 μελιτζάνες κομμένες σε λεπτές φέτες και αλατισμένες.
Τις τηγανίζουμε ελαφρώς και έπειτα τις ψήνουμε στο γκριλ.

Αμυγδαλοτύρι -Υλικά για 1 κούπα

1/4 της κούπας ωμά αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
1/2 της κούπας ζεστό νερό
1/2 της κούπας κρύο νερό
2 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
2 κουτ. της σούπας κορν φλάουερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού διατροφική μαγιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Χτυπάμε τα αμύγδαλα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να γίνουν σκόνη (όχι παραπάνω, γιατί θα αρχίσουν να γίνονται βούτυρο). Τα ρίχνουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε το ζεστό νερό. Χτυπάμε μέχρι να γίνουν παχιά κρέμα. Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μίγμα.
Αδειάζουμε σε μικρό κατσαρολάκι και αφήνουμε να πάρει βράση και να γίνει παχυρεστη κρέμα το μίγμα. ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ για να μην μας κολλήσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για ακόμη ένα λεπτό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει το μίγμα μας, το χτυπάμε καλά με ένα πηρούνι και μεταφέρουμε σε ένα γυάλινο δοχείο. Βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει. Διατηρείται για μία εβδομάδα στο ψυγείο.

Τυλίγουμε ένα μικρό κομμάτι τυρί μέσα σε σε κάθε φετούλα μελιτζάνας και voila! Το ορεκτικό μας είναι έτοιμο.

Η συνταγή για το αμυγδαλοτύρι προέρχεται από το βιβλίο The Ultimate Uncheese Cookbook της Jo Stepaniak.

4 σχόλια:

vegan mama είπε...

πολύ όμορφη συνταγή! και πρωτότυπος τρόπος να χρησιμοποιήσεις το αμυγδαλοτίρι. Παραλλαγή: το αμυγδαλοτίρι μπορείς να μην το χτυπήσεις στο τέλος, το πατάς με ένα κουτάλι σε ένα γυάλινο δοχείο και το αφήνεις έτσι να κρυώσει. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται σαν κομμάτι "τυριού" (block uncheeze) το οποίο κόβεται εύκολα σε φέτες ή κυβάκια.

foxy vegan είπε...

Αυτό έκανα! Όταν γίνεται σαν κομμάτι τυριού είναι πιο εύκολο να το χρησιμοποιήσει κανείς σε τοστ κλπ. Πολύ πολύ νόστιμο. :-)Ευχαριστώ για το σχόλιο Veganmama.

http://3el-lifecoaching.blogspot.com είπε...

Πολύ χαίρομαι που ανακάλυψα το
blog σου με αυτές τις υπέροχες
συνταγές για χορτοφάγους.

Unknown είπε...

Γεια! Πολύ ωραία συνταγή.
Επιχείρησα να φτιάξω σήμερα το αμυγδαλοτύρι. Δεν μου έγινε στερεό όμως. Πόσες ώρες χρειάζεται στο ψυγείο πριν το κόψω αρχικά; Ή μήπως χρειαζόταν περισσότερο βράσιμο. Προς το παρόν μοιάζει περισσότερο με (σφιχτό) τυρί κρέμα. Πολύ νόστιμο, πάντως.

Οι συνταγές που αγαπήσατε