Σάββατο, 22 Μαρτίου 2008

Από μπράουνις σε κέικ...Κόλαση σοκολάτας






Υλικά
1 1/2 κούπα αλεύρι
1/2 κούπα σκόνη κακάο ή χαρουπόσκονη
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
1 1/2 κούπα 'γάλα' (συνήθως χρησιμοποιώ γάλα αμυγδάλου)
1 σφηνάκι καφέ εσπρέσσο
1/2 της κούπας λάδι
1/2 κούπα ψιλοκομμένα φουντούκια
1/4 της κούπας τριμμένη σοκολάτα
1 κουτ. της σούπας τριμμένη καρύδα για το γαρνίρισμα
1 μπανάνα για το γαρνίρισμα

Για το γλάσσο:
1 κούπα τριμμένη σοκολάτα
1/2 κούπα φυτική μαργαρίνη

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165 βαθμούς. Λαδώνουμε μία φόρμα για κέικ και αφήνουμε στην άκρη.

  • Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το αλάτι.

  • Προσθέτουμε το 'γάλα' , τον εσπρέσσο, το λάδι, τα φουντούκια, και την τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε, ίσα ίσα για να αναμιχθούν.

  • Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 55-60 λεπτά μέχρι να το τρυπήσουμε με την οδοντογλυφίδα και να βγει καθαρή χωρίς μίγμα κολλημένο πάνω της.

  • Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Ετοιμάζουμε το γλάσσο μπεν μαρί και όταν κρυώσει το κέικ μας, απλώνουμε τη σοκολάτα παντού. Γαρνίρουμε με φετούλες μπανάνα (ή ό,τι άλλο φρούτο θέλουμε) και τριμμένη καρύδα.

*αυτή ήταν συνταγή για μπράουνις αλλά προσωπικά την προτιμώ ως κέικ. Αν θέλετε ωστόσο, μπορείτε να ψήσετε σε απλωτό ταψάκι και να κόψετε σε τετράγωνα ατομικά κομμάτια.

Το αφήνω πάνω σας!

Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2008

Γρήγορη και νόστιμη Μανιταρόσουπα



Υλικά για 2 μερίδες
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
8-10 μανιτάρια
2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. της σούπας ταμάρι
1-3 κουτ. του γλυκού πάπρικα
1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. του γλυκού πιπέρι μαύρο
2 κουτ. της σούπας αλεύρι
1 κούπα ζωμό λαχανικών
1 1/2 κούπες γάλα σόγιας ή αμυγδάλου

Σε μία κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, σωτάρουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια στο ελαιόλαδο μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το ταμάρι, την πάπρικα, το αλατοπίπερο και σωτάρουμε για περίπου 5 λεπτά. Ανακατεύουμε για να μην μας κολλήσει το φαγητό. Αρχίζουμε και ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας και στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, μισή κούπα τη φορά. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ώσπου να πήξει. Ρίχνουμε το "γάλα" στη σούπα και αφήνουμε στη φωτιά για 8-10 λεπτά.

*Αυτή η σούπα είναι πάρα πολύ γρήγορη και αξίζει! Απίστευτα νόστιμη και θρεπτική (τα μανιτάρια είναι δώρο θεού για τον ανθρώπινο οργανισμό) ειδικά αν είναι χειμωνιάτικη η μέρα ή είστε άρρωστος/η. Όπως και να χει, θα την ευχαριστηθείτε!

Καλή όρεξη!

Σαλάτα με φακές και μαύρα φασόλια


Yλικά για 4-6 μερίδες

Σαλάτα :
  • 2 κούπες μαύρα φασόλια βρασμένα
  • 2 κούπες βρασμένη φακή
  • 3/4 κούπας βρασμένο καλαμπόκι
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά (γλυκιά) ψιλοκομμένη
  • 1/4 της κούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
Για το ντρέσσινγκ (περίπου 3/4 της κούπας):
  • 1/3 της κούπας ελαιόλαδο
  • 1/4 της κούπας μηλόξυδο
  • 1/2 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουτ. του γλυκού πιπέρι
  • 1 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
Εκτέλεση
Για να ετοιμάσουμε το ντρέσσινγκ :
Σε ένα βαζάκι συνδιάζουμε όλα τα υλικά. Καπακώνουμε και χτυπάμε καλά σαν σέικερ.
Για τη σαλάτα :
Σε ένα μεγάλο μπολ συνδιάζουμε τα υλικά και το ντρέσσινγκ και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα πριν σερβίρουμε.
Συμβουλή: Αυτή η σαλάτα είναι ακόμη πιο νόστιμη την επόμενη ημέρα.

Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το βιβλίο της Sarah Kramer, La Dolce Vegan!