Κρύα σούπα καρότο



Υλικά
3 μέτρια καρότα
1 μεγάλο αβοκάντο
2 κ.τ.σ. χυμό λεμόνι
1/2 κ.τ.γ. τριμμένο τζίντζερ
λίγο κόλιαντρο

Διαδικασία
-------------
1. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα καρότα 
2. Κόβουμε το αβοκάντο στα δύο και αφαιρούμε το κουκούτσι και τη φλούδα
3. Χτυπάμε τα καρότα και το αβοκάντο στο μπλέντερ μαζί με το χυμό του λεμονιού και το τζίντζερ μέχρι να γίνουν κρέμα
4. Γαρνίρουμε με φρέσκο κόλιαντρο ή μαϊντανό 

Ωμοφαγική σπαγγέτι





Υλικά (για δύο άτομα):
2 μέτρια κολοκυθάκια
2 καρότα
2-3 φλυτζάνια γλυκές ντομάτες
1 αβοκάντο
1-2 κουταλάκια βασιλικός
1-2 κουταλάκια αποξηραμένη ρίγανη
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλυτζάνι καρύδια
Αλάτι Πιπέρι

Για τη γαρνιτούρα
1 φλυτζάνι ωμό αρακά1 κουταλιά βρασμένο καλαμπόκι
Μερικά φύτρα
Οδηγίες: Ξεφλουδίζουμε τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε στον τρίφτη στην πλάγια εγκοπή ώστε να γίνει λεπτές φετούλες. Αν δεν βολεύει ο τρίφτης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κόφτη για τα φασολάκια.

Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα συστατικά στο μπλέντερ -εκτός από το καλαμπόκι, τα φύτρα & τον αρακά- , προσθέτοντας όσο νερό θέλουμε ώστε να έχουμε τη υφή και πυκνότητα που θέλουμε. Στη συνέχεια περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω στα κολοκυθάκια. Από πάνω στολίζουμε με το καλαμπόκι και τον αρακά, ενώ γύρω γύρω στη πιατέλα μπορούμε να γαρνίρουμε με τα φύτρα.


*εμπνευσμένη από τη συνταγή της mazikeen στο www.veganforum.gr




Μαγιονέζα



Για 3μιση κούπες

Υλικά
------
2 & 1/4 κούπες ηλιέλαιο
1 κούπα γάλα σόγιας
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)
3/4 κουταλιού του γλυκού αλάτι
2 - 2 1/2 κουταλιές του γλυκού μηλόξιδο ή χυμό λεμονιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το ξύδι ή το λεμόνι σε ένα μπλέντερ, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μίγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το ξύδι ή το λεμόνι.

Σπανακόπιτα με φέτα από τόφου



-- 1 1/2 κιλό σπανάκι
-- 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα (ψιλοκομμένα)
-- 1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
-- φέτα από τόφου (ακολουθεί η συνταγή παρακάτω)
-- 1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-- αλάτι, πιπέρι
-- 500 γρ. φύλλο κρούστας

Για να φτιάξετε ένα υποκατάστατο του τυριού "φέτα"
θα χρειαστείτε:

-- 500 γρ. τόφου (το βρίσκεται σε όλα τα καταστήματα
με βιολογικά και είναι από φασόλια σόγιας)
-- 1/4 της κούπας ελαιόλαδο
-- 1/4 της κούπας νερό
-- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι (κοφτή)
-- 1 κουταλιά της σούπας βασιλικό αποξηραμένο
-- 1/2 κουταλιά της σούπας πιπέρι
-- 1/2 κουταλιά της σούπας ρίγανη

Ανακατεύτετε όλα τα υλικά, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε
να μαριναριστούν για μερικές ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ.
Στραγγίζετε καλά πριν το χρησιμοποιήσετε.



Διαδικασία
Καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι. Το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια και το ρίχνετε στο τρυπητό να στραγγίσει. Το πασπαλίζετε με αλάτι και το στίβετε να φύγουν τα πολλά υγρά του. Ρίχνετε το σπανάκι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, το λάδι, τον άνηθο, και τη ψευτο-φέτα. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.

Λαδώνετε το ταψί και στρώνετε τα μισά από τα φύλλα, λαδωμένα ένα-ένα. Στη συνέχεια απλώνετε το μίγμα να πάει παντού και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και αλείφετε με λίγο λάδι από πάνω.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα μέχρι να ροδίσει.

Τάρτα Φράουλας



Υλικά

Για τη βάση: 
*1 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
*1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικεν
*1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
*1/2 φλιτζάνι φυτική μαργαρίνη
*1 1/2 κούπες κρύο νερό

Αναμειγνύετε όλα τα υλικά της ζύμης και τα ζυμώνετε καλά.Προσοχή με το νερό. Προσθέστε το σιγά σιγά μέχρις ώτου η ζύμη να είναι αρκετά υγρή και να πλάθεται, αλλά μην το παρακάνετε! Την ανοίγετε σε χοντρό φύλλο και την απλώνετε σε μια φόρμα για τάρτες.Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 240 βαθμούς για 8 λεπτά.

Για τη γέμιση :
* 1/2 κούπα γλυκό γιαούρτι σόγιας (αυτό με τα φρούτα)
* 2 μπωλάκια φρέσκιες φράουλες
* 1 κούπα μαύρη ζάχαρη
* 3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
* 1/2 κούπα νερό

1. Λιώστε αρκετές φράουλες ώστε να γεμίζουν μία κούπα. Λιώστε τες με το πηρούνι ή στο μούλτι, για λίγο - να μην γίνουν νερό.
2. Σε μέτρια κατσαρόλα, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ. Ρίχνουμε μέσα το νερό και τις λιωμένες φράουλες και ανακατεύουμε.
3. Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να πάρει βράση. Έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά (μη καούμε κιόλας) και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ένα λεπτό, μέχρι το μίγμα να αρχίσει να πήζει και να μοιάζει με μαρμελάδα. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
4. Ενώ κρυώνει η μαρμελάδα, απλώνουμε το γιαούρτι στη βάση που φτιάξαμε, προσπαθώντας να αποφύγουμε τα πλαϊνά της φόρμας. Από πάνω, τοποθετούμε τις υπόλοιπες φράουλες ως εξής. Κόβουμε τα κοτσανάκια τους και τις τοποθετούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να στέκονται όρθιες. Μη ανησυχείτε αν δεν φαίνονται τέλεια γιατί η μαρμελάδα που μπαίνει από πάνω τα σκεπάζει όλα και γεμίζει τα κενά.
5. Μόλις κρυώσει η μαρμελάδα, τη περιχύνουμε πάνω στην τάρτα, και τη βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες να δέσει πριν σερβίρουμε.

Οι συνταγές που αγαπήσατε