Τα μαυρομάτικα είναι από τα αγαπημένα μου φασόλια. Μου αρέσει να τα προσθέτω στην μαρουλοσαλάτα μου, να τα φτιάχνω κρύα σαλάτα μόνα τους, και να τα μαγειρεύω σε κόκκινη σάλτσα μαζί με σπανάκι. Κάτι που δεν είχα προσπαθήσει ως τώρα, ήταν να τα ετοιμάσω ως κεφτεδάκια για τον μικρό μου βιγκανάκο. Η ιδέα μου ήρθε διαβάζοντας μία ινδική συνταγή για lobia vada που βρήκα σε κάποιο μπλογκ & από κει και πέρα αυτοσχεδίασα. Τα ενέκρινε και με το παραπάνω!
Τα μαυρομάτικα είναι πολύ θρεπτικά. Μία κούπα περιέχει 13 γραμμάρια πρωτεΐνης, 11 γραμμάρια φυτικών ινών, το 24% του σιδήρου που χρειάζεστε ημερησίως, ενώ είναι πλούσια σε φώσφορο & μαγνήσιο. (πηγή: nutrition data)
Υλικά για 5 κεφτεδάκια
1 κούπα βρασμένα μαυρομάτικα
1/2 κουταλάκι κύμινο
μισό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 κούπες ψιλοκομμένο σπανάκι
αλατοπίπερο
λίγο αλεύρι
λάδι για τηγάνισμα
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο, προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να μαραθεί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Στο μούλτι λιώνουμε τα φασόλια (δεν χρειάζεται να γίνουν εντελώς πουρές). Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα μαυρομάτικα, το κύμινο, το μίγμα κρεμμύδι-σπανάκι, και αλατοπιπερώνουμε. Στη συνέχεια πλάθουμε κεφτεδάκια, αλευρώνουμε ελαφρώς (εγώ χρησιμοποίησα αλεύρι χωρίς γλουτένη) και τηγανίζουμε.
Σερβίρουμε με ζεστή πιτούλα και κάποιο ντιπ.
Εγώ ετοίμασα ένα ντιπ από γιαούρτι σόγιας, ταχίνι, και λίγη κέτσαπ.
Ένα μπλογκ που δημιουργήθηκε το 2007 για όσους πιστεύουν πως οι βίγκαν τρέφονται μόνο με μαρούλια.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Οι συνταγές που αγαπήσατε
-
Υλικά: 1 μέτρια μελιτζάνα ξεφλουδισμένη & κομμένη σε κομματάκια 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 1 κ.τ.σ. ...
-
Είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε μόνοι/ες σας βούτυρο αμυγδάλου στο σπίτι. Εγώ άρχισα να το φτιάχνω πριν λίγο καιρό μιας που είναι ένα πολύ καλ...
-
Μία από τις συχνές ερωτήσεις που καλούμαι να απαντήσω ως βίγκαν μαμά είναι πως τα βγάζω πέρα με τα παιδικά πάρτυ. Οι περισσότεροι άνθρωποι π...
-
Υλικά 2 κιλά μελιτζάνες τριμμένη φρυγανιά πουρέ από 1/2 κιλό πατάτες Για τη "σάλτσα": 800 γρ μανιτάρια ψιλοκ...
-
Από το 2009 που ανακάλυψα το πόσο εύκολο είναι να φτιάξω παγωτό στο λεπτό, δεν ξαναμπήκα στον πειρασμό να ψάξω του εμπορίου, που εδώ που ...
3 σχόλια:
Καλησπέρα,
Θα ήθελα την βοήθειά σας. Δοκίμασα να φτιάξω την συνταγή αλλά, παρ' όλο που την ακολούθησα κατά γράμμα δεν πέτυχε. Μόλις έβαλα τους κεφτέδες στο τηγάνι διαλύθηκαν. Μπορείτε να μου πείτε ίσως γιατί έγινε αυτό;
Ευχαριστώ
Αναστασία
Καλησπέρα Αναστασία,
το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι πως ήθελαν λίγο παραπάνω στέγνωμα/στράγγισμα τα φασόλια. Πρέπει να είναι εντελώς στεγνά ώστε να μην γίνει νερουλός ο πουρές στο μούλτι. Αν βλέπεις γενικά σε βιγκανο-κεφτέδες ότι το μίγμα είναι πιο υγρό από ό,τι θα έπρεπε, μπορείς να προσθέσεις τριμμένη φρυγανιά ή τριμμένη βρώμη. :)
Θα μπορούσαμε να τους ψήσουμε στο φούρνο ώστε να αποφύγουμε το τηγάνι? Αν ναι θα πρέπει να αλλάξουμε κάτι στη συνταγή σας?
Δημοσίευση σχολίου