Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

Ωμοφαγικά φαλάφελ




Βρήκα αυτή τη πολύ νόστιμη συνταγή στο βιβλίο της Φλώρας Παπαδοπούλου "Χορτοφαγική Ωμοφαγία", σελ. 94. Χρειάζεται ωστόσο αφυγραντήρα τροφίμων για να την ετοιμάσετε.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής, μούλιασα ρεβύθια για 8 ώρες και μετά τα σούρωσα και τα άφησα σε ένα μπολ για 2 μέρες μέχρι να βγάλουν φύτρο. Κάθε τόσο τα ξέπλενα με καθαρό νερό.

Υλικά
1 ποτήρι ρεβύθια
1 κουταλιά ταχίνι
2 κουταλιές σάλτσα σόγιας
6-7 κλαδάκια μαϊντανό
1 φλυτζανάκι του καφέ λάδι
χυμό ενός λεμονιού
1 κρεμμύδι
αλάτι-πιπέρι

Λιώνουμε στο μούλτι τα ρεβίθια πολύ καλά και τα αφήνουμε σε μία λεκάνη. Στη συνέχεια, λειώνουμε τα υπόλοιπα υλικά στο μούλτι και τα προσθέτουμε στα ρεβύθια. Ζυμώνουμε και πλάθουμε μπιφτεκάκια. Τα βάζουμε στον αφυγραντή για 3 ώρες από κάθε πλευρά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ωμοφαγία, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Φλώρας, www.omofagia.gr

Παρασκευή, 9 Απριλίου 2010

Mac & Cheese (Τυρένια μακαρόνια)


Τη συνταγή τη βρήκα στο καταπληκτικό μπλογκ http://blog.fatfreevegan.com
Είναι μία πολύ καλή ιδέα για βραδινό γρήγορο φαγητό. Το εξαφανίσαμε σε χρόνο μηδέν.
(Το συνόδευσα με σαλάτα μπρόκολο-κουνουπίδι).

Υλικά
Μισό κιλό κοφτό μακαρόνι (εγώ χρησιμοποιήσα ζυμαρικά ρυζιού χωρίς γλουτένη)

Ανακατέψτε στο μπλέντερ:
1 1/4 κούπες νερό
1 κούπα σκέτο γάλα σόγιας (ή άλλο φυτικό γάλα)
3/4 της κούπας διατροφική μαγιά
3 κουτ. της σούπας άμυλο καλαμποκιού
1 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουτ. του γλυκού αλάτι (ή παραπάνω ανάλογα τα γούστα)
1/2 κουτ. του γλυκού σκόνη σκόρδου
1 κουτ. του γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
1/2 κουτ. του γλυκού μουστάρδα σκόνη
1/2 κουτ. του γλυκού καπνιστή πάπρικα
1/2 κουτ. του γλυκού κουρκουμά
λίγο πιπέρι καγιέν
2 κουτ. της σούπας ταχίνι
1 κουτ. του γλυκού απαλό μίσο (ή επιπλέον αλάτι)
μαύρο πιπέρι

Βράζουμε τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Ενώ βράζουν, χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά. Μόλις τα ζυμαρικά είναι αλ ντέντε, τα στραγγίζουμε και κρατάμε μισή κούπα από το νερό τους. Τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το μίγμα. Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε μέχρι να βράσει το μίγμα και να πήξει. Προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε αν χρειαστεί περισσότερο υγρό. Προσοχή να μην σας κολλήσει γιατί πήζει πολύ γρήγορα.