Παρασκευή, 9 Μαΐου 2008

Φέτα από τόφου


Παράδειγμα χρήσης βίγκαν "φέτας" σε σπανακόπιτα 
(συνταγή εδώ)




Για να φτιάξετε ένα υποκατάστατο του τυριού φέτα θα χρειαστείτε:


-- 500 γρ. τόφου* θρυμματισμένο
-- 1/4 της κούπας ελαιόλαδο
-- 1/4 της κούπας νερό
-- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι (κοφτή)
-- 1 κουταλιά της σούπας βασιλικό αποξηραμένο
-- 1/2 κουταλιά της σούπας πιπέρι
-- 1/2 κουταλιά της σούπας ρίγανη

*(τόφου θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με βιολογικά και είναι από φασόλια σόγιας)

Ανακατεύετε όλα τα υλικά, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να μαριναριστούν για μερικές ώρες ή όλο το βράδυ. Στραγγίζετε καλά πριν το χρησιμοποιήσετε.

Χρησιμοποιήστε σε πίτες, πάνω σε ντάκο ή σαλάτες.
Πολύ νόστιμη και το κυριότερο υγιεινή και διαιτητική αντικατάσταση.

Πέμπτη, 8 Μαΐου 2008

Βίγκαν Καρμπονάρα



Υλικά:
1. Πακέτο σπαγγέτι της αρεσκείας σας (εγώ χρησιμοποιώ σπαγγέτι καλαμποκιού)

Για τη σάλτσα:
1. 1μιση κούπα γάλα καρύδας (ή αν θέλετε κρέμα γάλακτος σόγιας)
2. μισή κούπα ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι
3. μία κούπα ψιλοκομμένα μανιτάρια
4. 1 κουταλιά φρέσκο μαϊντανό
5. 2 λουκάνικα σόγιας ψιλοκομμένα
6. αλάτι πιπέρι
7. 2 κουταλιές διατροφική μαγιά

Βράζουμε τα ζυμαρικά και αφήνουμε στην άκρη. Τσιγαρίζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το κρεμμύδι και τα μανιτάρια σε ελαιόλαδο για 1 λεπτό και προσθέτουμε τα λουκάνικα σόγιας. Τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά ακόμη και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα μας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να δέσει.

Γίνεται μούρλια!!! (και φυσικά μπορείτε να φτιάξετε μία παραλλαγή όπως σας αρέσει προσθέτοντας και άλλα λαχανικά ή μπαχαρικά).

Φακές και Κινόα στην Κατσαρόλα

Υλικά για 2 μερίδες

  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κλαράκι σέλινο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 μικρό καρότο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 2 1/2 κούπες ζωμού λαχανικών
  • 1/2 κούπα κόκκινες φακές
  • 1/4 της κούπας κινόα
  • 1/2 κουτ. του γλυκού ξηρό βασιλικό
  • 1/2 κουτ. του γλυκού ρίγανη
  • 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτ. του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/4 της κούπας φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. της σούπας μηλόξυδο
Διαδικασία

Σε μία μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σέλινο, τα καρότα και το σκόρδο και σωτάρουμε για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, τις φακές, το κινόα, το βασιλικό, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο.

Τα αφήνουμε να πάρουν βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να σιγομαγειρευθούν για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές.

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τη μισή σούπα και τη χτυπάμε. Αμέσως μετά την επιστρέφουμε πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά.

Τέλος, προσθέτουμε το κόλιαντρο και το ξύδι.

*εναλλακτικά κατά τους θερινούς μήνες μπορούμε στο τέλος να προσθέσουμε και ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα.

Από το βιβλίο συνταγών της Sarah Kramer με τίτλο La Dolce Vegan!