Σούπα με μανιτάρια Shitake και κριθάρι


Υλικά για 4 μερίδες:

* 1 κούπα κριθάρι
* 2 χούφτες ξερά μανιτάρια shitake
* 6 κούπες νερό
* 3 σκελίδες σκόρδο
* 1 κοτσάνι πράσσο, λιωμένο
* 1/2 κουπα σέρι
* 3 κουτ. της σούπας σάλτσα σόγιας
* 4-5 κλωναράκια θυμάρι ξερό

Οδηγίες:

1. Βράζετε 5 κούπες νερό.
2. Προσθέστε τα ξερά μανιτάρια
3. Αφήστε τα να μουλιάσουν για μία ώρα.
4. Ενώ μουλιάζουν τα μανιτάρια, κόψτε το πράσσο σε μικρά κομμάτια.
5. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βράστε το υπόλοιπο νερό.
6. Προσθέστε το σκόρδο, το ψιλοκομμένο πράσσο και βράστε τα μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 15 λεπτά.
7. Βάλτε το μίγμα σκόρδου, πράσου και νερού στο μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι να γίνουν κρέμα.
8. Αφού μουλιάσουν τα μανιτάρια, βγάλτε από το νερό και στραγγίστε τα.
9. Κρατήστε ωστόσο το νερό που τα μουλιάσατε, αφήστε το να αρχίσει να βράζει και προσθέστε το κριθάρι.
10. Κόψτε σε μικρά κομμάτια τα μανιτάρια.
11. Προσθέστε τα μανιτάρια, το μίγμα σκόρδου/πράσσου, το σέρι, τη σάλτσα σόγιας και το θυμάρι στην κατσαρόλα με το κριθάρι.
12. Αφήστε να πάρει βράση και μειώστε τη θερμοκρασία στο μάτι.
13.Σε χαμηλή φωτιά αφήστε να γίνει το κριθάρι μαλακό, για περίπου μία ώρα.
14. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε κι άλλο νερό αν το κριθάρι θέλει επιπλέον ώρα να μαλακώσει.
15. Σερβίρετε τη σούπα καυτή και προσθέστε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και θυμάρι.

Από το μπλογκ συνταγών

Φακές σαλάτα με σύκα


Υλικά :
Για τις φακές:

2 κούπες φακές
2 πράσινες γλυκιές πιπεριές, κομμένες σε λεπτές φετούλες
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. της σούπας μηλόξιδο
αλάτι-πιπέρι

Για τη σως:

4 κουτ. της σούπας γιαούρτι σόγιας
χυμό μισού λεμονιού
πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

6-7 ώριμα φρέσκα σύκα, κομμένα σε ροδελίτσες
3-4 μεγάλα φύλλα μαρουλιού

Μαγειρεύουμε τις φακές με το σκόρδο και το κρεμμύδι και όταν είναι έτοιμες, τις στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε με κρύο νερό. Στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε ένα μπωλ για σαλάτα και ανακατεύουμε με τις πιπεριές, το ελαιόλαδο, το ξύδι και αλατοπιπερώνουμε.

Για τη σως που συνοδεύουμε τη σαλάτα ανακατεύουμε το γιαούρτι με το χυμό λεμονιού και λίγο πιπέρι.

Στρώνουμε δύο φύλλα μαρουλιού στο πιάτο, από πάνω μερικές κουταλιές από τη σαλάτα με τις φακιές, και συνοδεύουμε με τα σύκα και τη σως γιαουρτιου από πάνω ή δίπλα, όπως επιθυμουμε.

σημείωση: μπορούμε αντί για τις κλασσικές φακές να χρησιμοποιήσουμε τις κόκκινες, και αντί για πιπεριά να χρησιμοποιήσουμε λίγη ψιλοκομμένη μελιτζάνα (αφού τη σωτάρουμε). Εγώ συνόδευσα το πιάτο και με λίγο ψητό κολοκύθι.

(συνταγή παραλλαγή του blog vegalicious)

Ντιπ με καρύδια και τόφου



Ανακατεύετε:

1 κούπα τόφου (αφού το έχετε τρίψει και πατήσει με το πηρούνι καλά)
1/3 κούπας καρύδια, τριμμένα στο πολυκόφτη
2/3 κούπας μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες
1/2 κούπας σέλινο ψιλοκομμένο
1/4 κουταλάκι σκόνη σκόρδου
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κούπα βίγκαν μαγιονέζα


Λαζάνια με σπανάκι και μανιτάρια



Υλικά
6-7 μανιτάρια πλευρώτους μεγάλα, κομμένα σε λουρίδες
1 κουτ. του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο
2 κουτ. της σούπας νερό
4 κούπες σάλτσα ντομάτας για μακαρόνια
9 λαζάνια
ψιλοκομμένες ελιές (προαιρετικά)

Γέμιση
300 γρ σπανάκι ψιλοκομμένο
450 γρ τόφου
1 κουτ. του γλυκού αλάτι (προαιρετικό)
2 κουτ. της σούπας διατροφική μαγιά (προσθέτει μία γεύση τυριου)
2 κουτ. του γλυκού ρίγανη
1/2 κουταλάκι σκόνη σκόρδου
1 κουταλάκι βασιλικό
1/2 κουταλάκι δενδρολίβανο
1/8 κουταλάκι πιπέρι καγιέν

Σωτάρουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά με τις δύο κουταλιές νερό μέχρι να μαλακώσουν. Προσέξτε να τα σκεπάζετε αφού τα ανακατέψετε ώστε να μη στεγνώσουν. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά μόλις είναι έτοιμα και τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα για ζυμαρικά.

Βάζουμε το τόφου και το σπανάκι στο μούλτι και τα χτυπάμε μαζί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση και επεξεργαζόμαστε μέχρι να ανακατευτούν καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.

Απλώνουμε τη μισή σάλτσα στη βάση ενός μικρού πυρέξ. Από πάνω βάζουμε μία στρώση λαζάνια, χρησιμοποιώντας τρία λαζάνια το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ τους. Από πάνω απλώνουμε το μισό μίγμα της γέμισης. Σκεπάζουμε με άλλα τρία λαζάνια και από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο μίγμα της γέμισης. Σκεπάζουμε με άλλα τρία λαζάνια και τέλος ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα.

Σκεπάζουμε το πυρέξ καλά με αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε για 30'.
Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε για άλλα 30'.
Βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε από πάνω ψιλοκομμένα ελιές αν θέλουμε
ή αν βρίσκουμε βίγκαν παρμεζάνα (καλά μη βαράτε - από αμερική είναι η συνταγή)

Τα λαζάνια θα σερβίρονται καλύτερα αν τα αφήσετε 15 λεπτά να σταθούν πριν τα κόψετε.
Καλή όρεξη!

Πηγή: http://blog.fatfreevegan.com

Οι συνταγές που αγαπήσατε