Σάββατο, 11 Αυγούστου 2007

Κεφτεδάκια φακής



ΥΛΙΚΑ
-- 1 κούπα ξερές φακές, ξεπλυμένες
-- 2μιση κούπες νερό
-- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
--1/2 γλυκιά πιπεριά πράσινη ή κόκκινη
-- 1 κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο
-- 1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-- 1καρότο, κομμένο σε κυβάκια
-- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
-- 1 κουτάλι της σούπας γάλα σόγιας
-- 3/4 της κούπας βρώμη κομμένη στο μπλέντερ
-- 3/4 της κούπας ψίχα ψωμιού
-- λίγο κύμινο
--αλάτι πιπέρι

----
1. Βράζουμε τις φακές στο νερό με το αλάτι για περίπου 45 λετπά. Οι φακές πρέπει να είναι μαλακές και το περισσότερο νερό να έχει εξατμιστεί. Τις αλέθουμε στο μούλτι.

2. Σωτάρουμε το κρεμμύδι και τα καρότα στο λάδι , μέχρι να μαλακώσουν. Περίπου για 5'

3. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα μαγειρεμένα υλικά με το πιπέρι, το γάλα σόγιας, τη βρώμη και τη ψίχα. Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι κύμινο ρίγανη.

4. "Ζυμώνουμε" το μίγμα και φτιάχνουμε κεφτεδάκια.

5. Τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά κάθε πλευρά ή τα ψήνουμε στο φούρνο για ένα τέταρτο στους 200C.

Μελιτζάνες με κάρυ



Υλικά για 4 μερίδες
4 μέτριες μελιτζάνες κομμένες σε λεπτές φετούλες
4 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
4 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας κάρυ (ανάλογα τα γούστα βέβαια, μπορείτε να το κάνετε όσο 'πικάντικο' θέλετε)
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 κούπες νερό
ζάχαρη και αλάτι (κατά βούληση)

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα μπαχαρικά και λίγη ζάχαρη. Σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες. Προσθέτουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες. Τηγανίζουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Μπορείτε να το φάτε σκέτο ή να το συνοδεύσετε με ρύζι/κινόα.

Σάββατο, 4 Αυγούστου 2007

Gazpacho - κρύα σούπα από την Ισπανία




Υλικά 
5 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες
2 μέτρια αγγούρια, ξεφλουδισμένα και κομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μέτρια πράσινη πιπεριά, καθαρισμένη και κομμένη
2 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
¼ φλιτζάνι ξύδι από κόκκινο κρασί
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 φλιτζάνια κρύο νερό
4 κουτ. γλυκού αλάτι

Διαδικασία :
Ανακατέψτε το αγγούρι , την ντομάτα, το κρεμμύδι, την πράσινη πιπεριά και το σκόρδο σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέστε ανακατεύοντας νερό, ξύδι και αλάτι. Πολτοποιήστε το μίγμα στο μούλτι, προσθέτοντας δύο φλιτζάνια κάθε φορά. Χτυπήστε το ελαιόλαδο μαζί με τον ντοματοπελτέ με ένα χτυπητήρι μέχρι να γίνει πουρές. Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί. Σκεπάστε το μπολ καλά με αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη. Βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να γίνει η σούπα πολύ δροσερή.

Ανακατέψτε την σούπα ελαφρώς λίγο πριν τη σερβίρετε.
Μπορείτε να γαρνιρετε με λίγο αβοκάντο και μαϊντανό.