Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

Καστανό ρύζι με κόκκινα φασόλια

Αυτή τη συνταγή την "τσίμπησα" κάποτε από ένα μικροσκοπικό βιβλιαράκι συνταγών της Καραϊβικής αλλά δυστυχώς δεν θυμάμαι πια τίτλο ή εκδόσεις. Τα κόκκινα φασόλια δεν χρησιμοποιούνται πολύ στην ελληνική κουζίνα αλλά είναι ιδιαιτέρως γευστικά και θρεπτικά. Ενδεικτικά, μία κούπα κόκκινα φασόλια βρασμένα προσφέρει: 16 γρ. πλήρους πρωτεΐνης, 16 γρ. φυτικών ινών, 29% του σιδήρου και 12% του ασβεστίου σύμφωνα με τη ΣΗΔ (Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.



Υλικά
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρή πατάτα κομμένη σε κυβάκια
2 κούπες κόκκινα φασόλια, βρασμένα
1 κούπα ψιλοκομμένο ντοματάκι
1/2 κ.τ.γ. κανέλα
1/2 κ.τ.γ. γαρύφαλλο
1/2 κ.τ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι/πιπέρι
και 1 κούπα καστανό ρύζι*

Βάζουμε το ρύζι να βράσει σε μία κατσαρόλα (αναλογία 1-2).
Σωτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο καθώς και την πατάτα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα φασόλια και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για λίγο. Μόλις πάρουν ένα σωτάρισμα και αυτά, προσθέτουμε την ντομάτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να σωθεί λίγο η σάλτσα και να "μελώσει". Όταν είναι έτοιμο το ρύζι (το καστανό ρύζι θέλει περίπου 45 λεπτά ανάλογα την ποικιλία), αδειάζουμε το μίγμα με τα φασόλια μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά.

*Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άσπρο ρύζι αλλά προτιμάμε το καστανό γιατί διατροφικά είναι ανώτερο.

5 σχόλια:

Lenia είπε...

Γεια χαρά!Συγχαρητήρια για το ωραίο σου μπλογκ!Χάρηκα που το βρήκα. Είμαι χορτοφάγος και η συνταγή σου είναι από τις αγαπημένες μου!
Αν θες,πέρασε και από το δικό μας ημιχορτοφαγικό μπολγκ(η συνιδιοκτήτρια αδερφή μου δεν είναι χορτοφάγος!)
Φιλιά και καλά μαγειρέματα!

foxy vegan είπε...

Να είσαι καλά Λένια!

Mike είπε...

Απίθανο φαγητό, πρόσθεσα και λίγες σταφίδες και έβγαλε μια γλυκιά γεύση
Το συνόδευσα με cottage cheese!

^.^ είπε...

Tried this ... sooo goood ... with a drop of soja sauce ... :)

foxy vegan είπε...

So glad you liked it!!!