Μάφινς αμυγδάλου και κινόας


  • 1 κούπα σογιόγαλο με γεύση βανίλια 
  • 1 κ.τ.σ. τριμμένο λιναρόσπορο 
  • 1/4 της κούπας λάδι ελαφρύ
  • 1/4 της κούπας σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου 
  • 1/2 κ.τ.γ. εκχύλισμα βανίλιας 
  • 1 1/4 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης 
  • 1/4 της κούπας τριμμένα αμύγδαλα 
  • 1/2 κ.τ.γ. αλάτι 
  • 1 1/2 κ.τ.γ. μπέικιν πάουντερ 
  • 1/2 κ.τ.γ. κανέλα 
  • 1/2 κτ.γ. κάρδαμο 
  • 1 1/4 κούπες κινόα μαγειρεμένη 
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερύκοκα 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C και λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψάκι για μάφινς. Σε ένα μπωλ χτυπάμε με το σύρμα το σογιόγαλο και τον λιναρόσπορο και αφήνουμε για ένα λεπτό. Προσθέτουμε το λάδι, το σιρόπι και τη βανίλια. Σε ένα άλλο μπωλ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τα αμύγδαλα, το μπείκιν πάουντερ, το αλάτι και τα μυρωδικά. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά στα στεγνά, και ανακατεύουμε. Έπειτα ρίχνουμε μέσα στο μπωλ την κινόα και τα αποξηραμένα βερύκοκα, ανακατεύουμε και πάλι, αδειάζουμε στο ταψάκι και ψήνουμε για 20-22 λεπτά. 

 Η συνταγή είναι από το βιβλίο Veganomicon.

Φριτάτα κουνουπιδιού με κάρυ



Υλικά για 4 μερίδες


1 κ.τ.σ. φυστικέλαιο
2 κούπες ψιλοκομμένο κουνουπίδι
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
500 γρ τόφου
1 κ.τ.σ. σάλτσα σόγιας
1 κ.τ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού (περίπου μισό λεμόνι)
2 κ.τ.σ. κάρυ
1/2 κ.τ.γ. τριμμένο κύμινο
1/4 της κούπας διατροφική μαγιά
1 μικρό καρότο, καθαρισμένο και τριμμένο στον τρίφτη
1/4 κ.τ.γ. αλάτι


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C.
Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά. Σωτάρουμε το κουνουπίδι στο λάδι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να αρχίσει να γίνεται καστανό. Προσθέτουμε νεράκι αν αρχίσει και στεγνώνει υπερβολικά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σωτάρουμε για ένα λεπτό ακόμη.

Τώρα ετοιμάζουμε τη βάση για τη φριτάτα. Πιέζουμε πολύ καλά το τόφου πάνω από το νεροχύτη να αποβάλλει όλο το νερό του. Έπειτα το τρίβουμε με τα χέρια μας μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ μέχρι να μοιάζει με τυρί ρικότα (περίπου για 3'). Προσθέτουμε στο τόφου και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Μόλις είναι έτοιμα το κουνουπίδι και το σκόρδο, τα προσθέτουμε στο μίγμα.

Λαδώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 20 εκατοστά περίπου και αδειάζουμε μέσα το μίγμα. Το πιέζουμε καλά να απλωθεί ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 20', μέχρι η φριτάτα να δέσει και να αρχίσει να γίνεται "χρυσή". Αφήνουμε να κρυώσει για 3', αναποδογυρίζουμε σε πιάτο και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο: VEGAN BRUNCH της Isa Chandra Moskowitz

Οι συνταγές που αγαπήσατε