Σαλάτα με κριθάρι και γλυκοπατάτες



Υλικά για 4-6 μερίδες

1 κούπα κριθάρι ή κινόα*
2 κούπες νερό
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 1/2 κούπα γλυκοπατάτες, κομμένες σε κυβάκια
2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτρια πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 κουτ. του γλυκού κύμινο
1/4 της κούπας φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο**
2 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού (περίπου ένα λεμόνι)
1 κουτ. της σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουτ. της σούπας σιρόπι σφενδάμου

*Η συνταγή που βρήκα ζητά κινόα, αλλά εγώ δεν είχα οπότε χρησιμοποίησα κριθάρι.
**Αν δεν σας αρέσει το κόλιαντρο, μπορείτε να αντικαταστήσετε με μαϊντανό.


Σε μία κατσαρόλα ανακατέψτε το κριθάρι και το νερό. Μόλις πάρει βράση το νερό, σκεπάστε και χαμηλώστε τη φωτιά. Σιγοβράστε έτσι για 15 λεπτά περίπου μέχρι να είναι μαλακό το κριθάρι. Ανακατέψτε με ένα πηρούνι και αφήστε στην άκρη να κρυώσει.

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά, σωτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις γλυκοπατάτες μέσα στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες. (Προσέξτε μην τις παραμαγειρέψετε, πρέπει να μην λιώνουν τελείως, αλλά να κρατάνε το σχήμα τους). Προσθέστε την πιπεριά και το κύμινο και σωτάρετε για περίπου 2 λεπτά ακόμη. Σε ένα μεγάλο μπωλ, συνδυάστε το κριθάρι με το μίγμα γλυκοπατάτας, προσθέστε το κόλιαντρο, το λεμόνι, τη σάλτσα σόγιας και το σιρόπι. Ανακατέψτε καλά και βάλτε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.

Τη συνταγή ("Rustic Quinoa & Yam Salad") τη βρήκα στο ημερολόγιο 2010 της βίγκαν σεφ Sarah Kramer στο μήνα Νοέμβριο :)



Οι συνταγές που αγαπήσατε