Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

Ρολάκια Μελιτζάνας γεμιστά με αμυγδαλοτύρι


Χρειαζόμαστε:
2 μελιτζάνες κομμένες σε λεπτές φέτες και αλατισμένες.
Τις τηγανίζουμε ελαφρώς και έπειτα τις ψήνουμε στο γκριλ.

Αμυγδαλοτύρι -Υλικά για 1 κούπα

1/4 της κούπας ωμά αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
1/2 της κούπας ζεστό νερό
1/2 της κούπας κρύο νερό
2 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
2 κουτ. της σούπας κορν φλάουερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού διατροφική μαγιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Χτυπάμε τα αμύγδαλα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να γίνουν σκόνη (όχι παραπάνω, γιατί θα αρχίσουν να γίνονται βούτυρο). Τα ρίχνουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε το ζεστό νερό. Χτυπάμε μέχρι να γίνουν παχιά κρέμα. Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μίγμα.
Αδειάζουμε σε μικρό κατσαρολάκι και αφήνουμε να πάρει βράση και να γίνει παχυρεστη κρέμα το μίγμα. ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ για να μην μας κολλήσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για ακόμη ένα λεπτό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει το μίγμα μας, το χτυπάμε καλά με ένα πηρούνι και μεταφέρουμε σε ένα γυάλινο δοχείο. Βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει. Διατηρείται για μία εβδομάδα στο ψυγείο.

Τυλίγουμε ένα μικρό κομμάτι τυρί μέσα σε σε κάθε φετούλα μελιτζάνας και voila! Το ορεκτικό μας είναι έτοιμο.

Η συνταγή για το αμυγδαλοτύρι προέρχεται από το βιβλίο The Ultimate Uncheese Cookbook της Jo Stepaniak.

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Φάβα με κόκκινες φακές


Μία πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή ενός παραδοσιακού ελληνικού πιάτου~ Βρήκα τη συνταγή στην λαχταριστή ιστοσελίδα www.veglite.com και δεν μπορούσα φυσικά να αντισταθώ στον πειρασμό. Πολύ νόστιμο ορεκτικό πιάτο και πολύ πολύ εύκολο! Δυστυχώς αν και χρησιμοποίησα κόκκινες φακές δεν μου έγινε τόσο έντονο χρώμα όπως το φανταζόμουν, αλλά από νοστιμιά ήταν περίφημη.

Βρείτε την οριτζινάλ συνταγή εδώ.

1 κούπα φασόλια φάβας
1 κούπα κόκκινες φακές
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. της σούπας λάδι καρύδας
1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι γκαράμ μασάλα*
1/2 κούπα ελαφρύ γάλα καρύδας
5 κούπες νερό
*Επειδή δεν είχα γκαράμ μασάλα προσπάθησα να το φτιάξω μόνη μου με μερικά από τα μπαχαρικά που είχα στο σπίτι: Συνδύασα κύμινο, γαρύφαλο, κόλιαντρο, λίγο τζίντζερ, κανέλα & φύλλα δάφνης (φαντάζομαι αν είχα και το απαιτούμενο κάρδαμο θα γινόταν ακόμη πιο γευστική η φάβα).

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέσα στο λάδι καρύδας για 5'. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το αλάτι και ανακατεύουμε για 2'. Προσθέτουμε τα φασόλια και τη φακή, το καρότο και το νερό και μαγειρεύουμε για 20-30'. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο νεράκι. Στο τέλος προσθέτουμε το γάλα καρύδας, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σταθεί μερικά λεπτά. Με ένα μπλεντεράκι χειρός κάνουμε πουρέ τη φάβα μας. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Να πω πως τη συγκεκριμένη φάβα την τίμησε δεόντως και ο 15μηνος γιος μου. Του τη σέρβιρα με ζεστό ψωμάκι & ψητά λαχανικά.