Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2007

Σνίκερντουντλς (Αμερικάνικα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα)





Αυτά τα μπισκότα γίνονται πεντανόστιμα και είναι τέλεια συνοδεία για τσάι, καφέ ή γάλα σόγιας
Είναι τραγανιστά απ' έξω και μαλακά μέσα.

Υλικά:
1 1/3 κούπας αλεύρι
3/4 κούπας ζάχαρη
2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
1 κουτ. της σούπας τριμμένο λιναρόσπορο
3 κουτ. της σούπας νερό
1/2 κούπα μαργαρίνη

Από πάνω: 3 κουτ. της σούπας μαύρη ζάχαρη
1 1/2 κουτ. του γλυκού κανέλα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 205 βαθμούς. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και αφήνουμε στην άκρη για το τέλος. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Σε μία κούπα ανακατεύουμε το λιναρόσπορο με το νερό και αφήνουμε για 2-3 λεπτά. Κατόπιν, προσθέτουμε τη μαργαρίνη και το μίγμα με το λιναρόσπορο στο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.

Φτιάχνουμε μία ζύμη και τη χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια, τα κυλούμε μέσα στο μίγμα ζάχαρης κανέλας και τα βάζουμε σε χαρτί ψησίματος πάνω σε ταψάκι. Θα βγουν γύρω στα 14-16 μπαλάκια. Μπορείτε να τα ψήσετε έτσι ή να τα πιέσετε ώστε να πάρουν τη μορφή μπισκότου.

Ψήνουμε για 8-10 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθούν για 2-4 λεπτά πριν τα μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2007

Κουνουπίδι και πατάτες με κάρυ


Υλικά
* λίγο ελαιόλαδο
* λίγο τζίντζερ
* 1 1/4 κουτ. του γλυκού κάρυ
* 1 δαφνόφυλλο
* 1 κεφάλι κουνουπίδι, ψιλοκομμένο
* 4-5 πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες σε τέταρτα και βρασμένες ώστε να είναι σχεδόν έτοιμες
* 1/4 κουτ. του γλυκού πάπρικα ή πιπέρι καγιέν
* 2-4 κουτ. της σούπας νερό
* αλάτι

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το τζίντζερ και το κάρυ και σωτάρουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και το κουνουπίδι, μαζί με την πάπρικα/πιπέρι καγιέν. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το κουνουπίδι να αρχίσει να παίρνει χρυσό χρώμα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις πατάτες, σκεπάζουμε μαγειρεύουμε λίγο ακόμη μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι και σερβίρουμε πάνω σε ρύζι ή κινόα.