Βίγκαν Τραχανάς (ω ναι!)


Έχω την τύχη κάθε χρόνο να μου παραδίδεται έτοιμος βίγκαν τραχανάς από τα χεράκια της μητέρας μου, και το θεωρώ μεγάλη τύχη γιατί είναι πεντανόστιμος και μία πολύ εύκολη λύση για τα κρύα βράδια του χειμώνα που δεν υπάρχει διάθεση για πολύ μαγείρεμα. Της ζήτησα λοιπόν να μου δώσει τη συνταγή και σας την μεταφέρω. Να πούμε όμως ότι η όλη διαδικασία είναι προτιμότερο να γίνεται το καλοκαίρι που υπάρχουν φρέσκιες ντομάτες και περισσότερη ζέστη για το "άπλωμα του τραχανά" .

Υλικά για 10 κιλά τραχανά

  • 500 γρ. ταχίνι
  • 1 1/2 κιλό πιπεριές φλωρίνης βρασμένες, ξεφλουδισμένες, καί πολτοποιημένες χωρίς σπόρια (προαιρετικά και μία καυτερή)
  • 1 1/2 κιλό φρέσκιες ντομάτες τριμμένες
  • 1/2 κιλό τριμμένα καρότα 
  • 1/2 κολοκύθα κίτρινη τριμμένη
  • 1 χούφτα αλάτι 
  • 5 κιλά αλεύρι σκληρό ή σιμιγδάλι ψιλό
  • νερό προαιρετικά κατά το ζύμωμα 
  • σουσάμι καβουρδισμένο
Σέ μία λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το αλεύρι που το προσθέτουμε σιγά σιγά μέχρι να έχουμε μία πολύ στεγνή ζύμη. Ανάλογα το είδος του αλευριού και το πόσο υγρά είναι τα υλικά μας μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι. Σε περίπτωση που ο χυλός παραείναι υγρός, ξεκινούμε πρώτα με το αλεύρι στη λεκάνη και προσθέτουμε μέσα σιγά σιγά τον χυλό.

Τη στεγνή αυτή ζύμη την περνάμε από το ειδικό τρυπητό για τραχανά ή αν δεν έχουμε, χρησιμοποιούμε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Έπειτα απλώνουμε τον τραχανά πάνω σε καθαρό σεντόνι καί αφήνουμε κάπου να στεγνώσει, είτε στον ήλιο είτε ενός του σπιτιού. Κατά διαστήματα, ανακατεύουμε με το χέρι. Εντός του σπιτιού -όπως το κάνει συνήθως η μητέρα μου-  χρειάζεται 3-4 μέρες (και αυτό σε θερμοκρασίες καλοκαιριού). Στον ήλιο μπορεί να είναι έτοιμος και σε μία μέρα.

Έπειτα τον αποθηκεύουμε σε γυάλινα δοχεία κατά προτίμηση.
Μία πρόταση σερβιρίσματος που μας αρέσει πολύ είναι με καραμελωμένα πράσσα ή κρεμμύδια από πάνω. Γιαμ!

Επίσης προσφάτως, τον χρησιμοποιήσαμε και για παραδοσιακή τραχανόπιτα με χειροποίητο φύλλο. Επιτυχία! 


 

Οι συνταγές που αγαπήσατε