Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015

Λαζάνια με σπανάκι και κιμά σόγιας





Υλικά για ένα μικρό πυρεξάκι:
1 πακέτο λαζάνια*
2 κούπες κιμά σόγιας έτοιμο, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
4 κούπες φρέσκο σπανάκι ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.τ.γ. ρίγανη
1 κ.τ.γ. αποξηραμένο βασιλικό
2 κούπες σάλτσα ντομάτας κονσέρβα με μυρωδικά**
1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
τριμμένο βίγκαν τυρί τσένταρ

*περίπου 12 φύλλα βρασμένα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Εγώ χρησιμοποίησα λαζάνια χωρίς γλουτένη που χρειάζονταν βράσιμο πριν τα ψήσω στο φούρνο. Υπάρχουν ωστόσο στην αγορά και λαζάνια που δεν χρειάζονται βράσιμο από πριν, αν το προτιμάτε

** καλό είναι να ετοιμάζουμε σπιτική σάλτσα αν έχουμε το χρόνο, αλλά τα δικά μου λαζάνια σε αυτήν την περίπτωση ήταν της βιασύνης. 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε πρώτα το μίγμα του κιμά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά σόγιας, τη ρίγανη, τον βασιλικό και αλατοπίπερο και τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας να πάρει χρώμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ξεκινάμε το "στρώσιμο" στο πυρέξ ως εξής.
Στη βάση βάζουμε 4-5 κουταλιές της σούπας σάλτσα, και από πάνω την πρώτη στρώση λαζάνια. Δεν πειράζει αν δεν χωράνε ολόκληρα, το δικό μου πυρέξ ήταν τετράγωνο οπότε τα έκοψα λίγο και έκανα το δικό μου παζλ. Κατόπιν μία στρώση το σπανάκι, από πάνω μία στρώση λαζάνια και μετά μία στρώση με τον κιμά σόγιας. Άλλη μία στρώση λαζάνια και από πάνω περιχύνουμε την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και σκεπάζουμε με τριμμένο φυτικό τυρί.

Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να λιώσει το τυρί και να κοχλάζει η σάλτσα ντομάτας. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν τα κόψουμε.

Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015

Δροσερή Σαλάτα με Μαυρομάτικα και Ρόκα



Υλικά
3 κούπες βρασμένα μαυρομάτικα
1 αβοκάντο κομμένο σε κυβάκια
1 κούπα ψιλοκομμένη ρόκα
1 γλυκιά πιπεριά ψιλοκομμένη
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

Για το ντρέσσινγκ:
1 κ.τ.γ. μουστάρδα
1 κ.τ.γ. λιωμένο σκόρδο
2 κ.τ.σ. μπαλσάμικο ξύδι ή μηλόξυδο
1/4 της κούπας ελαιόλαδο
1 κ.τ.σ. διατροφική μαγιά
1 κ.τ.γ. σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου
1-2 κουταλιές νερό (αν χρειάζεται)

Σε ένα βαζάκι ετοιμάζουμε το ντρέσσινγκ και το χτυπάμε καλά.
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τα μαυρομάτικα, τη ρόκα, την πιπεριά, το κρεμμύδι μαζί με το ντρέσινγκ και αφήνουμε τελευταίο το αβοκάντο για να μην μας διαλυθεί. Ανακατεύουμε πρώτα καλά τη σαλάτα και το αβοκάντο το προσθέτουμε αμέσως πριν τη σερβίρουμε. Η σαλάτα αυτή τρώγεται ακόμη πιο ευχάριστα την επόμενη μέρα γιατί τη βοηθάει το μαρινάρισμα στο ψυγείο.