Μπανανόψωμο (Banana Bread)


Το μπανανόψωμο είναι ακόμη μία αγαπημένη συνταγή που "κληρονόμησα" από τα χρόνια που έζησα στην Αμερική. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό κέικ, που έγινε πολύ δημοφιλές στις Η.Π.Α. τη δεκαετία του 1930. Είναι το αγαπημένο κέικ του γιου μου και ένας πολύ καλός τρόπος να χρησιμοποιήσουμε μπανάνες που έχουν παρα-ωριμάσει και δεν τρώγονται ωμές. Έχει πολύ πλούσια γεύση και κρατάει πολλές μέρες χωρίς να σκληρύνει ή μπαγιατέψει. 

Υλικά:
2 μπανάνες ώριμες (όσο πιο ώριμες τόσο πιο καλά)
1/3 ελαφρύ λάδι
1/2 κούπα ζάχαρη 
1/2 κούπα φυτικό γάλα 
1 κ.τ.γ. απόσταγμα βανίλιας
2 κ.τ.σ. μελάσα
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
3/4 κ.τ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.τ.γ. κανέλα 
1/2 κ.τ.γ. αλάτι 
1/2 κούπα σταγόνες μαύρης σοκολάτας (προαιρετικά) 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. 
Λιώνουμε τις μπανάνες με το πηρούνι και χτυπάμε ελαφρά με ένα αναδευτήρι, προσθέτοντας το λάδι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, και τη μελάσα. Μόλις ενωποιηθούν, προσθέτουμε το γάλα, το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα και το αλάτι. Συνεχίσουμε να ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και μόλις ομογενοποιηθεί το μίγμα, ρίχνουμε τελευταίες και τις σταγόνες σοκολάτας. Ανακατεύουμε πάλι και γεμίζουμε τη φόρμα για κέικ.
Ψήνουμε για 50 περίπου λεπτά (μέχρι να τρυπήσουμε με το μαχαίρι και να βγει στεγνό). 

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Το δοκίμασα και είναι σούπερ! Το μόνο που με χαλάει είναι η γεύση και το άρωμα της μελάσας που καλύπτει τα πάντα(όχι μόνο εδώ γενικά). Θα μπορούσα να την αντικαταστήσω με κάτι άλλο;Σιρόπι Αγαύης πχ;;;

foxy vegan είπε...

Χμ, η γεύση της μελάσας είναι δυνατή όντως. Αλλά στη συγκεκριμένη συνταγή είναι αυτή που κάνει τη γεύση ιδιαίτερη αλλιώς δεν θα ήταν αμερικάνικο μπανανόψωμο ;) δεν είμαι σίγουρη αν μπορείς να την αντικαταστήσεις με σιρόπι αγαύης, αν το δοκιμάσω θα σου πω :)

Οι συνταγές που αγαπήσατε