Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013

Σούπα και ντιπ από γλυκιά κολοκύθα

Δύο συνταγούλες με γλυκιά κολοκύθα που την είχαμε άφθονη στον κήπο τον τελευταίο καιρό. Τι καλύτερος τρόπος να την χρησιμοποιήσει κανείς παρά σε σούπα, ειδικά τώρα που έπιασε το κρύο!


Σούπα από γλυκιά κολοκύθα
Υλικά
1 κιλό κολοκύθα σε κομμάτια (ένα βαθύ πιάτο γεμάτο)
2 πράσσα ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό μέρος)
3 καρότα
1/4 της κούπας ελαιόλαδο
1 γλυκοπατάτα κομμένη σε κομμάτια (προαιρετικά)
1/2 κ.τ.γ. τριμμένο τζίντζερ
1/2 κ.τ.γ. κάρυ
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
χυμό από ένα πορτοκάλι
1 κ.τ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
αλάτι - πιπέρι
φυτική κρέμα γάλακτος

Σωτάρουμε στο λάδι το πράσο και τα καρότα για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε την γλυκοπατάτα, την κολοκύθα, το ζωμό, τον χυμό και τα μυρωδικά και αφήνουμε να βράσει περίπου μία ώρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσει. Αφού σβήσουμε τη σούπα και την κατεβάσουμε από το μάτι, μπορούμε να προσθέσουμε αν θέλουμε λίγη φυτική κρέμα γάλακτος.


Κρύο ντιπ κολοκύθας
Υλικά
Ψίχα από μία μικρή κόκκινη κολοκύθα
1 κ.τ.σ. ούζο
1 πρέζα κύμινο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κ.τ.σ. μπαλσάμικο ξύδι
1 κ.τ.σ. λάδι
Μερικές σταγόνες ταμπάσκο
Αλάτι

Βράζουμε την ψίχα και μόλις κρυώσει, την λιώνουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.