Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Φάβα με κόκκινες φακές


Μία πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή ενός παραδοσιακού ελληνικού πιάτου~ Βρήκα τη συνταγή στην λαχταριστή ιστοσελίδα www.veglite.com και δεν μπορούσα φυσικά να αντισταθώ στον πειρασμό. Πολύ νόστιμο ορεκτικό πιάτο και πολύ πολύ εύκολο! Δυστυχώς αν και χρησιμοποίησα κόκκινες φακές δεν μου έγινε τόσο έντονο χρώμα όπως το φανταζόμουν, αλλά από νοστιμιά ήταν περίφημη.

Βρείτε την οριτζινάλ συνταγή εδώ.

1 κούπα φασόλια φάβας
1 κούπα κόκκινες φακές
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. της σούπας λάδι καρύδας
1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι γκαράμ μασάλα*
1/2 κούπα ελαφρύ γάλα καρύδας
5 κούπες νερό
*Επειδή δεν είχα γκαράμ μασάλα προσπάθησα να το φτιάξω μόνη μου με μερικά από τα μπαχαρικά που είχα στο σπίτι: Συνδύασα κύμινο, γαρύφαλο, κόλιαντρο, λίγο τζίντζερ, κανέλα & φύλλα δάφνης (φαντάζομαι αν είχα και το απαιτούμενο κάρδαμο θα γινόταν ακόμη πιο γευστική η φάβα).

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέσα στο λάδι καρύδας για 5'. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το αλάτι και ανακατεύουμε για 2'. Προσθέτουμε τα φασόλια και τη φακή, το καρότο και το νερό και μαγειρεύουμε για 20-30'. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο νεράκι. Στο τέλος προσθέτουμε το γάλα καρύδας, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σταθεί μερικά λεπτά. Με ένα μπλεντεράκι χειρός κάνουμε πουρέ τη φάβα μας. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Να πω πως τη συγκεκριμένη φάβα την τίμησε δεόντως και ο 15μηνος γιος μου. Του τη σέρβιρα με ζεστό ψωμάκι & ψητά λαχανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: