Παρασκευή, 9 Απριλίου 2010

Mac & Cheese (Τυρένια μακαρόνια)


Τη συνταγή τη βρήκα στο καταπληκτικό μπλογκ http://blog.fatfreevegan.com
Είναι μία πολύ καλή ιδέα για βραδινό γρήγορο φαγητό. Το εξαφανίσαμε σε χρόνο μηδέν.
(Το συνόδευσα με σαλάτα μπρόκολο-κουνουπίδι).

Υλικά
Μισό κιλό κοφτό μακαρόνι (εγώ χρησιμοποιήσα ζυμαρικά ρυζιού χωρίς γλουτένη)

Ανακατέψτε στο μπλέντερ:
1 1/4 κούπες νερό
1 κούπα σκέτο γάλα σόγιας (ή άλλο φυτικό γάλα)
3/4 της κούπας διατροφική μαγιά
3 κουτ. της σούπας άμυλο καλαμποκιού
1 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουτ. του γλυκού αλάτι (ή παραπάνω ανάλογα τα γούστα)
1/2 κουτ. του γλυκού σκόνη σκόρδου
1 κουτ. του γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
1/2 κουτ. του γλυκού μουστάρδα σκόνη
1/2 κουτ. του γλυκού καπνιστή πάπρικα
1/2 κουτ. του γλυκού κουρκουμά
λίγο πιπέρι καγιέν
2 κουτ. της σούπας ταχίνι
1 κουτ. του γλυκού απαλό μίσο (ή επιπλέον αλάτι)
μαύρο πιπέρι

Βράζουμε τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Ενώ βράζουν, χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά. Μόλις τα ζυμαρικά είναι αλ ντέντε, τα στραγγίζουμε και κρατάμε μισή κούπα από το νερό τους. Τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το μίγμα. Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε μέχρι να βράσει το μίγμα και να πήξει. Προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε αν χρειαστεί περισσότερο υγρό. Προσοχή να μην σας κολλήσει γιατί πήζει πολύ γρήγορα.

5 σχόλια:

TasteFULL είπε...

καλημέρα foxy vegan :) Ψήνομαι πολύ να αγοράσω αφυγραντή, είναι μεγάλο έξοδο;ο όγκος του; παρότι μαγειρεύω παραδοσιακά έχω το μάτι μου σε vegan συνταγές
Υπάρχει τρόπος να επικοινωνήσω μαζί σου με mail?

foxy vegan είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
TasteFULL είπε...

Σ'ευχαριστώ για την απάντηση :)
Είσαι εξοικειωμένη με τα ωμοφαγικά; εγω ακόμα τις έννοιες τις μπερδεύω στις σκέψεις μου. Θα ήθελα να βρω μια διατροφή ανάμεσα σε όλα... Καλύτερα να σβήσεις τη διεύθυνση, για να μην σε πιάσει κάποιο ρομποτάκι και σε ταράξει στα spam. Ή να αντικαταστείς το @ me at και το . με dot, για να μην μπορεί να το διαβάσει. Καλημέρα!

foxy vegan είπε...

Γειά σου TestFULL! Χαίρομαι που ενδιαφέρεσαι για τις βίγκαν συνταγές. Ο αφυγραντής ωστόσο δεν χρειάζεται στη βίγκαν κουζίνα εκτός και αν σε ενδιαφέρει να φτιάχνει κάποιες ωμοφαγικές συνταγές που απαιτούν τη χρήση του.

Με την ωμοφαγική κουζίνα δεν μπορώ να πω πως είμαι φοβερά εξοικιωμένη. Σιγά σιγά όμως μαθαίνω. Μου αρέσει όμως να φτιάχνω αρκετά ωμοφαγικά πιάτα γιατί είναι υγιεινά και πλούσια σε ζωντανές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Για να μην μπερδεύεις τις έννοιες: Βίγκαν διατροφή σημαίνει καθόλου ζωικά παράγωγα (κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρια, μέλι κλπ). Κατά τα άλλα μαγειρεύουν όπως όλοι. Η ωμοφαγική διατροφή είναι μεν βίγκαν (χωρίς ζωικά δηλαδή) αλλά ο κανόνας είναι πως τίποτα δεν μαγειρεύεται. Τον αφυγραντή τον χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις που θέλουν να 'ψήσουν' κάτι, το οποίο και γίνεται σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία που δεν καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά. Ελπίζω να σε βοήθησα! Καλημέρες!

υγ. Σε ευχαριστώ για την προτροπή να σβήσω το μέιλ από το σχόλιο!

foxy vegan είπε...

Πάντως θα σου πρότεινα αν θέλεις να έρθεις στο βίγκαν φόρουμ γιατί μπορείς να βρεις πολύ βοήθεια και προτάσεις περί διατροφής (βίγκαν και ωμοφαγικής). Ίσως κάποιος από τους πεπειραμένους ωμοφαγους να μπορεί να σου λύσει περαιτέρω απορίες. :)